maanantai 28. toukokuuta 2012

Arenski: Orkesterisarjat

Pidän tämän postauksen lyhyenä, koska nyt esittelyvuoroon tulevan albumin teoksia käsiteltiin jo riittämiin aiemmassa artikkelissa. Kyseessä on Svetlanovia uudempi, mutta myös venäläisvoimin toteutettu taltiointi Anton Arenskin (1861-1906) kolmesta mukavasta orkesterisarjasta.

Arenski: Kolme orkesterisarjaa (Nro 1 G-molli, Nro 2 "Silhouettes", Nro 3 "Muunnelmia C-duuri". Moskovan sinfoniaorkesteri, joht. Dmitri Jablonski. Naxos, äänitetty Mosfilmin studiossa Moskovassa lokakuussa 1995.
 Olen jo aiemmassa ja laajemmassa Arenski-postauksessani esitellyt nämä teokset, joten siirryn suoraan itse esitykseen. Jablonskin tempot ovat yleisesti ottaen ripeämmät kuin Svetlanovilla. Selvimmin tämä erottuu ensimmäisessä sarjassa, jossa Jablonski nipistää Svetlanovin ajasta useamman minuutin. Se toimii mainiosti. Molemmilla tulkinnoilla on meriittinsä. Svetlanov sallii enemmän maalailua ja nostaa huolellisesti esiin yksityiskohtia. Jablonskin tulkinnassa taas on hieman enemmän välittömyyden tuntua. Esimerkiksi ensimmäisen sarjan Basso ostinato saa Jablonskin johdolla vähemmän surumielisen, mutta kiistattoman haikean tunnelman, jossa korostuu tämän pysäyttävän osan vääjäämätön ja vangitseva (muttei lainkaan ikävystyttävä) poljento. Esitykset henkivät innostusta ja ovat suhteellisesta ripeydestään huolimatta tarkkanäköisiä. Eräs tämän albumin selviä etuja Svetlanovin settiin nähden on äänen laatu. Svetlanovin neuvostolevytysten ääni on välillä raa'anpuoleinen, ja vaikka sellainen sopii joidenkin venäläisten säveltäjien teoksiin, Arenskin sarjoissa se ei ole edukseen. Tässä levytyksessä äänenlaatu on parempi ja audiaalinen vaikutelma yleisesti ottaen eloisampi, vaikka ei siltikään ehkä ihanteellisen täyteläinen. Ennen kaikkea esitykset ovat täsmällisiä ja tyylitajuisia sekä toisinaan hieman viipyilevää (joskin kiistattoman runollista) Svetlanovia tiiviimpiä. Jos on kiinnostunut vain Arenskin orkesterisarjoista (ja ne ovat hänen keskeiset orkestraaliset ja parhaiten viihdyttävät mestariteoksensa), on tämä levytys selvästi vahvempi kuin Svetlanovin kolmen levyn pakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti