Hugo Alfvén 1900-luvun alussa |
Juhannusviikoksi halusin ohjelmaan Alfvénin Ruotsalaisen rapsodian nro 1 lisäksi jotain muuta mielellään kevyttä musiikkia. Tähän tarpeeseen vastasi EMI:n vuonna 2009 julkaiseman pohjoismaista (virallisesti "skandinaavista", mutta edustettuina ovat myös Sibelius ja Järnefelt) musiikkia esittelevän kuuden levyn kokoelman CD nro 2:
Johan Svendsen (1840–1911):
Karnevaali Pariisissa – Episodi op. 9 (Karnaval i Paris) (12:30)
Trondheimin sinfoniaorkesteri, Ole Kristian Ruud.
Äänitetty 1994 Trondheimissa.
Hans Christian Lumbye (1810–1874):
Drømmebilleder (Fantasie) (8:37);
Dronning Louise (Vals) (4:29);
Københavns Jernbanedamp (Galop) (3:43);
Salut for August Bournonville (Galop) (1:49);
Columbine (Polka Mazurka) (3:36);
Amelie (Vals) (8:09);
Britta (Polka) (2:09);
Shamppanjagaloppi (2:07).
Kööpenhaminan Tivolin orkesteri, Lavard Friisholm.
Äänitetty 1960 Kööpenhaminassa.
Carl Nielsen (1865–1931):
Pieni sarja jousiorkesterille op. 1:
I Präludium (3:35)Norjan kamariorkesteri, Iona Brown.
II Intermezzo (5:26)
III Finale (6:35)
Äänitetty 1995 Eidsvollin kirkossa Norjassa.
Hugo Alfvén (1872–1960):
Ruotsalainen rapsodia nro 1 "Midsommarvaka" op. 19 (12:35)
Bournemouth Symphony Orchestra, Paavo Berglund.
Äänitetty Southamptonissa 1973.
EMI, osa 6CD:n "The Sound of Scandinavia" -pakettia, 2009. Levy 2/6: 76 min.
Tämä iloinen ohjelma alkaa norjalaisen Johan Svendsenin (1840–1911) Karnevaalilla Pariisissa (1872). Svendsenin ilmeinen esikuva on Berlioz'n Rooman karnevaali -alkusoitto (1844). Vaikka se ei vedäkään esikuvalleen vertoja mieleenpainuvuuden tai persoonallisuuden saralla, Svendsen on jo aiemmin havaittu taitavaksi orkesterinkäyttäjäksi, ja kipale on erittäin hauska sekä sopivan riehakas. Esitys on energinen ja äänitys kuulostaa todella hyvältä. Tuskin kellään olisi valittamista, jos kuulisi tämän joskus ihan oikeassa konsertissakin.
Hans Christian Lumbye n. 1800-luvun puolivälissä |
Tanskan suurimpana säveltäjänä pidetty Carl Nielsen (1865–1931) jakaa tänä vuonna vietettävän 150-vuotisjuhlansa Sibeliuksen kanssa, ja häneen tullaan vuoden mittaan täällä palaamaan. Nielsenin varhaisimpiin sävellyksiin kuuluva Pieni sarja jousiorkesterille esitettiin ensimmäisen kerran Kööpenhaminan Tivolissa 1888. Tiivis, mutta väljän tuntuinen sarja alkaa melankolisella johdannolla, josta kuuluu Griegin läpitunkeva vaikutus. Herkän tanssillinen, paikoin balettimainen Intermezzo on keveine otteineen, rahtusen erikoisine rytmeineen ja epävarmoine tunnelmineen ehkä sarjan mielenkiintoisin ja persoonallisin osa, jossa voi kuulla Griegin ohella myös jotain, joka muistuttaa hieman Sibeliuksen kamari- ja näyttämömusiikkia (jota Nielsen ei ollut tuolloin voinut kuulla, eikä muuten Sibeliuskaan). Finaali palaa johdannon elegiseen maisemaan kehittyen paljon sitä eloisammaksi. Kyseessä on ansiokas, viehättävä ja melko harmiton nuoruudentyö, joka ehkä sopii myös niille, joille Nielsenin sinfoniat ovat vaikeasti lähestyttäviä. Iona Brownin johtama esitys on kaunista ja sulavaa tulkintaa, jossa jousiorkesterin kaikki sävyt piirtyvät täyteläisesti.
Albumin päättää Paavo Berglundin tulkinta Alfvénin Ruotsalaisesta rapsodiasta nro 1 1970-luvun alusta. Berglund kiskoo esiin paikoitellen suorastaan hekumallisen esityksen, joka herkuttelee sävellyksen monipuolisilla tunnelmilla ja sointiväreillä. Bournemouthin sinfoniaorkesteri soittaa täydellä teholla ja vivahteikkaasti. Erityistä kiitosta ansaitsevat puhaltimet, niin vasket kuin muutkin. Berglundin esitys on erinomainen ja kelpaa suositukseksi suurin piirtein minkä tahansa kilpailijan rinnalle. (Erikoista muuten, että suosikkiversioni tästä lähtemättömän ruotsalaisesta sävellyksestä ovat kaikki suomalaisten tekosia: muita suositeltavan hyviä levytyksiä teoksesta ovat tehneet Petri Sakari ja Esa-Pekka Salonen.)
Palaan tuonnempana tämän kuuden levyn kokoelman muuhun tarjontaan, mutta lyhyesti on todettava, että se sisältää hyvin vähän mitään huonoa. Suhtaudun hieman varauksellisesti osaan paketin Sibelius-tarjonnasta, ja laulua sisältävien teosten sanoja ei mukana tulevasta vihkosesta tällaisessa budjettijulkaisusta löydy, mutta muutoin tarjolla on yleisarvosanaltaan hyvä kokoelma pohjoismaisten säveltäjien ei-sinfonista tuotantoa, ja useita näistä esityksistä on vaikeata löytää muualta kuin juuri tästä uudelleenjulkaisusta.